Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

dinsdag 24 september 2019

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal gemeentehuis Schipluiden

Voorzitter
Rodenburg, A.J.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening van de vergadering
  2. 2

    De gemeenteraad behandelt de ingekomen stukken, die in de periode van 17 juni 2019 tot en met 18 september 2019 bij de griffie is binnengekomen.
    Lijst A: Ingekomen stukken van het college
    Lijst B: Ingekomen stukken van derden
    Lijst C: Beantwoording college op schriftelijke vragen leden gemeenteraad

  3. 2.B

    Geactualiseerd per 17 september 2019

    Bijlagen

  4. 2.B.1

    Vanwege de AVG (privacy-regels) zijn de brieven alleen toegankelijk voor raads- en collegeleden

  5. 2.C

    Op grond van het Reglement van Orde, artikel 39 kan de vragensteller, bij schriftelijke beantwoording in de eerstvolgende raadsvergadering nadere inlichtingen vragen omtrent het door de burgemeester of door het college gegeven antwoord, tenzij de raad anders beslist.

  6. 2.C.1

  7. 2.D

    Op de Lijst Ingekomen Stukken, onderdeel B is het verzoek tot ontslag opgenomen.
    Na vaststelling van deze lijst is nu het moment om enige woorden ten afscheid te spreken.

  8. 3

    Bij dit agendapunt wordt de gelegenheid geboden om de raad toe te spreken. Het spreekrecht is beperkt tot de op deze agenda vermelde punten. Het woord kan niet worden gevoerd over:
    • een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep op de rechter openstaat of heeft opengestaan;
    • benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;
    • een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht indien deze kan of kon worden ingediend;
    • de notulen, de lijst van ingekomen stukken en het vragenuur.


    Agendapunten XX tot en met XX zijn onderwerp van het spreekrecht.


    Zij die gebruik wensen te maken van het inspreekrecht, moeten dat melden bij de griffier, waartoe gelegenheid is tot voor de aanvang van de vergadering. De spreektijd is beperkt tot 5 minuten per spreker.

  9. 4

  10. 5

    Behandeling in de commissie veronderstelt dat de gemeenteraad zonder nadere beraadslagingen een besluit ter zake kan nemen.

  11. 5.a.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  12. 5.a.2

    Advies: verslag geheim verklaren

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  13. 5.b

    Portefeuillehouder S. Smit
    Het saneren van verspreid liggende kassen is een van de projecten van Midden-Delfland® 2025 en het IODS-kwaliteitsprogramma. Er is overeenstemming bereikt over de aankoop en sanering van de kas aan de Kwakelweg 12. Dit is uitgewerkt in een concept anterieure overeenkomst met grondverkoop. De kosten voor verwerving, eventuele sanering en herinrichting van de kavels worden gedekt uit de bijdrage vanuit IODS. De aankoopsom bedraagt meer dan € 500.000,-. Ingevolge artikel 169, vierde lid van de Gemeentewet, in samenhang met artikel 7 van de Financiële verordening gemeente Midden-Delfland 2017 kan de koopovereenkomst pas gesloten worden indien de raad in de gelegenheid is gesteld om wensen en bedenkingen kenbaar te maken.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  14. 5.b.1
    Bijlagen (alleen toegankelijk voor raad en college)
  15. 5.c

    Portefeuillehouder S. Smit (Communicatie) / Arnoud Rodenburg (Europese regelgeving)
    Op 22 maart 2016 is de Westlandse Omroepstichting (WOS) bij raadsbesluit aangewezen als Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB). Deze aanwijzing als DAEB is gekoppeld aan de aanwijzing van de WOS als lokale publieke media-instelling door het Commissariaat voor de media. Het Commissariaat heeft op 18 oktober 2018 de WOS voor een nieuwe periode van zes jaar aangewezen als lokale publieke media-instelling. Door dit besluit van het Commissariaat voor de media is de aanwijzing van de WOS als DAEB vervallen. Consequentie hier van is dat voor het begrotingsjaar 2019 een nieuwe aanwijzing tot DAEB dient te worden genomen om de subsidiering van de WOS te laten voldoen aan de Europese regelgeving voor Staatssteun.
    Doel van dit raadsvoorstel is om de subsidiering van de WOS in overeenstemming te laten zijn met de Europese regelgeving ten aanzien van geoorloofde Staatssteun. Dit raadsvoorstel maakt het mogelijk uitvoering te geven aan de beleidsdoelstelling, zoals die in 2016 is geformuleerd. Namelijk voldoen aan de wettelijke taak bij lokale publieke omroepen en het ondersteunen van een kwalitatief hoogwaardige omroep, die op een journalistiek verantwoorde en efficiënte wijze zorgt voor informatievoorziening aan alle inwoners over ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de gemeenschappen en gemeenten in de regio en specifiek in Midden-Delfland.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  16. 5.d

    Brief gericht aan “het raadslid” en verzonden aan alle raadsleden beschouwen als een brief bestemd voor de raad (bestuursorgaan).
    Artikel 25, lid 2 Gemeentewet bepaalt, dat het college onder geheimhouding stukken aan de raad kan aanbieden. Het derde lid van dit artikel bepaalt, dat de opgelegde verplichting tot geheimhouding vervalt, indien de oplegging niet door de raad in zijn eerstvolgende vergadering wordt bekrachtigd. Na bekrachtiging blijft de verplichting tot geheimhouding bestaan, totdat de raad deze opheft.
    Aan de raad wordt voorgesteld om de opgelegde geheimhouding op de brief nr 2019-23125 te bekrachtigen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  17. 5.e

    Portefeuillehouder W. Renzen – van Leeuwen
    Voorliggende partiële herziening voorziet in een gewijzigde kaderstelling ten aanzien van waterberging in de Harnaschpolder. Er worden met deze partiële herziening mogelijkheden gecreëerd om op een andere locatie te voorzien in waterberging. De waterbergingscapaciteit van het plangebied zelf wijzigt niet. De opzet van het gebied en de onderliggende bestemmingen wijzigen niet.
    Het ontwerp bestemmingsplan “Partiële herziening bestemmingsplan Harnaschpolder-Zuid - Waterberging” heeft gedurende 6 weken ter inzage gelegen er zijn geen zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan wordt ongewijzigd ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  18. 6

    Portefeuillehouder W. Renzen – van Leeuwen
    Op 24 september 2018 heeft de raad besloten tot het verkopen van het voormalig gemeentehuis en huize Barendregt in Maasland. Ter uitvoering van dit besluit schakelde het college een gespecialiseerde makelaar in om het verkoopproces uit te voeren en te begeleiden. Vijf partijen dienden voorstellen in. Het college heeft besloten om één van de aanbiedingen te accepteren.
    Dit is een voorgenomen besluit. De voorgenomen verkoop is hoger dan € 500.000,-. Ingevolge artikel 169, vierde lid van de gemeentewet en in samenhang met artikel 7, onder a van de financiële verordening Midden-Delfland wordt de raad geïnformeerd over de voorgenomen verkoop en wordt de gelegenheid geboden om wensen en bedenkingen kenbaar te maken.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Gemeenteraad (16)
  19. 6.1
    Bijlagen (alleen toegankelijk voor raad en college)
  20. 7

    Portefeuillehouder S. Smit
    ETP B.V. (Energie Transitie Partners) heeft eind juni 2019 contact opgenomen om een gebruiksrecht te krijgen voor een perceel grond in het Kraaiennest. Doel van het gebruik is het realiseren van een geothermieboring en in standhouden van een boorlocatie. De geothermielocatie is gepland op het perceel grond in het recreatiegebied ’t Kraaiennest direct grenzend aan het glastuinbouwgebied Kreekrug. en is ruim 1,5 ha groot. Deze grond is in eigendom van de gemeente Midden-Delfland. Dit perceel grond is onderdeel van de transactie van gronden naar gemeente bij het liquidatieproces van het Recreatieschap Midden-Delfland. Deze gronden worden onderhouden door de coöperatie Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland u.a. (CBG). Aan vervreemding van deze gronden is een instemmingsprocedure van de CBG verbonden.


    In het huidige gebruik is alleen sprake van een groenstructuur. Op 28 mei 2019 heeft u de uitgangspunten en inrichting voor het Kraaiennest vastgesteld. Het verzoek tot het realiseren van een geothermielocatie was bij de behandeling van het voorstel over de uitgangspunten nog niet bekend. Deze bestemming is dan ook niet opgenomen of eerder benoemd bij de behandeling van het inrichtingsvoorstel. De inrichtingsplannen gaan uit van het creëren van enkele struinpaden in de bestaande beplanting.


    Het realiseren van een boorlocatie voor geothermie is alleen mogelijk als ter plaatse (een deel van) de houtopstanden worden verwijderd. Uitgangspunt is dat aan de randen van de locatie de beplanting zoveel mogelijk wordt gehandhaafd en een verantwoorde ruimtelijke inpassing plaats vindt. Door de inpassing verminderen de recreatieve waarden. In praktische zin is het perceel grond de enige mogelijkheid voor het realiseren van de boring Kralingerpolder. In de WSW is de bron Kralingerpolder een essentiële schakel voor de verbinding naar de Maasdijk. Tevens is voorzien dat deze locatie de toekomstige verbinding is voor de oostkant van de WSW met aansluiting op de hoofdstructuur die gerealiseerd wordt met het project ‘leiding door het midden’ van het warmte hoofdtransport Zuidelijke Randstad.


    Het vervreemden van grond is een privaatrechtelijke handeling. Op basis van artikel 160, eerste lid, onder e, van de Gemeentewet is dat een bevoegdheid van het college. De vervreemding raakt het gemeentelijk beleid ten aanzien van het Bijzonder Provinciaal Landschap van Midden-Delfland. Wij achten het daarom wenselijk uw gemeenteraad vooraf over ons voornemen tot vervreemding van de grond te informeren en te betrekken. Op basis van artikel 169, vierde lid, Gemeentewet stellen wij de gemeenteraad in de gelegenheid om wensen en bedenkingen ter kennis van ons college te brengen. Gelet op het feit dat voorafgaand aan het indienen van de subsidieaanvraag voor de SDE+ duidelijkheid voor de initiatiefnemers moet zijn, verzoeken wij u om uw eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken.

    Stemuitslag

    voor 88%
    tegen 12%
    voor
    Gemeenteraad (14)
    tegen
    Gemeenteraad (2)
  21. 7.1
    Bijlage (alleen toegankelijk voor raad en college)
  22. 8

    Portefeuillehouder S.Smit
    Om samen met publieke - en private partijen gebiedsmarketingactiviteiten te ontplooien is het voornemen de Stichting PUUUR Midden-Delfland op te richten. De Stichting gaat activiteiten ontplooien die kunnen bijdragen aan de bekendheid van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland en de producten die in dat landschap worden geproduceerd. De mede oprichtende partijen van PUUUR Midden-Delfland zijn vertegenwoordigers van de lokale gebiedsorganisaties, streekproducten, agrarische-, recreatieve- en horecaondernemers. Het voornemen bestaat om wethouder Smit af te vaardigen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om geen wensen en bedenkingen te uiten inzake het oprichten van en deelnemen in deze stichting.

    Stemuitslag

    voor 88%
    tegen 12%
    voor
    Gemeenteraad (14)
    tegen
    Gemeenteraad (2)
  23. 9

    De leden van de gemeenteraad worden in de gelegenheid gesteld om aan het college vragen te stellen over onderwerp(en) die niet op de agenda staan.
    De vragen dienen ter verduidelijking van een actuele zaak of ter verkrijging van een opiniërend oordeel van het college(lid).
    U wordt verzocht om de vraag minimaal 36 uur voorafgaande aan de vergadering via de griffie aan de Voorzitter te stellen.

  24. 10
    Sluiting